Sukces w uprawie roślin wieloletnich gwarantuje ich odpowiednia pielęgnacja. Oprócz systematycznego podlewania, cięcia, pielenia nie można pominąć nawożenia, które jest jeden z najważniejszych zabiegów. Ma ono na celu uzupełnienie w glebie składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju, kwitnienia i owocowania rośliny. Nawożenie jest szczególnie istotne w okresie wiosennym gdy przyroda budzi się do życia po długiej i mroźnej zimie.
Nawozy ze względu na ich pochodzenie możemy podzielić na organiczne (zwierzęce i roślinne) oraz mineralne (sztuczne) powstałe podczas licznych procesów chemicznych. Podstawowa różnica pomiędzy tymi dwoma typami nawozów wynika z ich czasu działania. Nawozy organiczne rozkładają się stopniowo zasilając roślinę nie tylko w roku zastosowania ale również przez kolejne lata (nawet 4 lata). Nawozy mineralne działają krócej, stosujemy je co roku w dawkach wskazanych na opakowaniu.
Który nawóz mineralny wybrać?
Obecnie w sprzedaży dostępna jest szeroka gama nawozów mineralnych. Ze względu na czas działania możemy podzielić je na:
– nawozy o spowolnionym działaniu (długo działające). Granulka nawozu zawiera odpowiednio dobrany komplet mikro i makroelementów, które zamknięte są w półprzepuszczalnej otoczce. Pod wpływem wilgoci składniki mineralne stopniowo przenikają do roztworu glebowego systematycznie odżywiając roślinę. Trwa to nawet 5-6 miesięcy. Stosując tego typu nawóz nie ma obawy, że podamy roślinie zbyt dużą ilość składników pokarmowych. Nawozy długodziałające stosujemy raz w sezonie – wiosną. Granulki powinny znaleźć się pod ziemią. Stosując nawóz najlepiej wykonać 4 otwory z każdej strony rośliny o głębokości ok. 5 cm i do każdego z nich wsypać ¼ zalecanej dawki.
– nawozy zwykłe (krótko działające). Tego typu nawozy mineralne rozpuszczają się szybko, dlatego stosuje się je 2-3 razy w sezonie. Pierwsze nawożenie wykonujemy wiosną, w kwietniu bądź maju, ostatnie w lipcu. W nawozach wiosennych znajdują się duże ilości azotu, który pobudza rośliny do wzrostu. Zbyt późne zastosowanie nawozu (np. w sierpniu) może doprowadzić do przemarznięcia rośliny, ponieważ będzie ona rosła do późnej jesieni. Przed rozsypaniem rozgarniamy ściółkę po czym przykrywamy nawóz warstwą kory.
Ze względu na formę aplikacji nawozy mineralne dzielimy na:
– sypkie – Tego typu nawozy najlepiej stosować w przypadku gdy mamy możliwość rozgarnięcia ściółki pod rośliną.
– płynne – Nawozy płynne najlepiej stosować na rabatach żwirowych, gdzie nie ma możliwości zmieszania nawozu sypkiego ze ściółką. Wówczas rozpuszczone w wodzie składniki wnikają do gleby podczas podlewania rośliny. Nawozy płynne mogą przyjmować także postać doliściennych.
VII ZASAD NAWOŻENIA ROŚLIN OZDOBNYCH
Wiosenne nawożenie w sadzie
Wiosennego nawożenia wymagają również drzewa i krzewy owocowe. W przypadku młodych drzewek musimy pamiętać, że w pierwszym roku po posadzeniu nie należy ich nawozić. Sadząc roślinę wystarczy odpowiednio zaprawić dołek. Najlepiej niewielką ilością kompostu bądź obornika, który koniecznie należy wymieszać z istniejącym podłożem tak aby młode korzenie rośliny nie miały bezpośredniego kontaktu z nawozem. Następnie dbamy jedynie o odpowiednie nawodnienie. Dopiero w drugim roku po posadzeniu, wiosną rozpoczynamy nawożenie mineralne. Jest to bardzo ważny zabieg w przypadku młodych drzew owocowych gdyż zapewnienie roślinie odpowiedniej dawki nawozu, szczególnie azotu gwarantuje szybki wzrost pędów co daje możliwość właściwego uformowania korony, tak aby w przyszłości uzyskać jak największa powierzchnię owoconośną. W tym celu zaleca się dwa razy w sezonie nawieźć drzewko owocowe saletrą amonową. Pierwszą dawkę stosuje się w maju a kolejną po upływie 1,5 miesiąca. W następnych latach zmniejszamy nawożenie azotowe. Spowolni to wzrost rośliny a wpłynie na większą zdolnością owocowania. Pod drzewa i krzewy owocowe warto stosować również nawozy organiczne. Obornik lub kompost stosujemy co 3-4 lata. Zaleca się rozłożenie cienkiej warstwy nawozu, po czym przysypanie jej ziemią, dzięki temu nawóz będzie rozkładał się powoli.